לקחת את הטבע בידיים- על הדרכים להפיק את המיטב מתוספי תזונה

תוספי תזונה יכולים להשלים חסרים תזונתיים, לסייע לנו בשמירה על בריאות יומיומית ולתמוך באורח חיים בריא. יחד עם זאת, ולמרות רמת הבטיחות הגבוהה של תוספים, יש לזכור שלא כל תוסף מתאים לכל אחד.

מספר כללים שיעזרו לכם להכיר טוב יותר את תוספי התזונה וכיצד להפיק את המיטב מנטילתם:

  • מה אנחנו צריכים? חשוב להבין מה הערך שיתנו לנו תוספי תזונה ואילו. התשובה לכך היא מורכבת ותלויה בגורמים מגוונים כגון גיל, מין, מצב בריאותי נוכחי ובעבר, הגבלות בריאותיות ואורח חיים. גישה אישית תתאים את התוספים הנכונים לצרכים הנכונים. בנוסף, קיימות הנחיות של משרד הבריאות לפי אוכלוסיות מסויימות, למשל: המלצה ליטול חומצה פולית עבור נשים בתקופת הפוריות ובתחילת הריון, המלצה על מתן ברזל וויטמין D לתינוקות וכן הלאה.. בתקופת החורף למשל, מומלץ לכל המשפחה ליטול תוספים לחיזוק ההגנה הטבעית.
  • התייעצו עם גורם מקצועי. לא בטוחים מה מתאים ומה צריך? החברה המליצה והשכן טוען שלא? מרבית הרופאים היום מכירים היטב בחשיבותם של תוספים לבריאות. התייעצו עם הרופא המטפל שמכיר את ההסטוריה הרפואית שלכם. בקשו לערוך בדיקת דם שגרתית אחת לשנה, או אחרת לפי המלצתו, על מנת לוודא כי אין חסרים משמעותיים, במיוחד אם אתם צמחונים, טבעונים או נוטים לאכול תזונה שאינה מאוזנת. התייעצו עם מחלקת ההדרכה של חברת תוספי התזונה. במוקדים אלו יושבים אנשי מקצוע אשר יוכלו לתת לכם הדרכה והכוונה על כל התוספים והתאמתם אליכם.
  • קראו היטב את ההנחיות. כלל חשוב לגבי תרופות ותוספי תזונה כאחד-גם אם התרופה או התוסף כבר מוכרים לכם, חשוב להתעדכן לקרוא מדי פעם את ההנחיות ולהיצמד למינון המומלץ. היות ועל תוספי תזונה לא מופיעות התוויות, ניתן במידת הצורך להתייעץ עם גורם מקצועי בחברה או עם הרופא המטפל בדבר שילובים, תופעות לוואי-אפשריות והנחיות נוספות.
  • איחסון נכון. בדומה לתרופות, גם תוספי תזונה מומלץ לאחסן במקום קריר ויבש. הכוונה בדרך כלל היא לארון או מגירה שאינם חשופים לשמש, חום או לחות (לא ארון חדר האמבטיה). חלק מהמוצרים בטבליות מגיעים עם צמר-גפן, הנועד לשמור מפני שבירת הטבליות במהלך ההובלה. לאחר הפתיחה הראשונית השליכו את הצמר גפן לפח על-מנת למנוע מהטבליות לספוח לחות. במידה וקיים שקיק סופח לחות, כדאי לשמור במיכל הטבליות עד לגמר השימוש.
  • בטיחות. בדומה לתרופות,גם תוספי תזונה מומלץ לאחסן הרחק מהישג ידם של ילדים. גם תוספים המיועדים לילדים כגון סירופים, טבליות מציצה וסוכריות ג'לי מומלץ להרחיק על מנת למנוע מינון עודף. חשוב לזכור, שלמרות בטיחותם ושכיחות תופעות הלוואי הנמוכה, יש להקפיד בהנחיות השימוש וייעודם גם של תוספי התזונה והוויטמינים – ויטמינים מקבוצת B ו-C למשל, הם ויטמינים המסיסים במים ועודפיהם, במידה ויהיו, מופרשים באופן טבעי באמצעות השתן. לעומתם, עודף בויטמין A או ברזל, אינו מומלץ ולכן לא מומלץ לתת לילד ברזל רק "כי הוא נראה חלש", ללא התייעצות עם איש מקצוע ובדיקת דם. צמחי מרפא- העדיפו לרכוש את המוצר כתוסף ולא מתוך תערובת בנקודת המכירה – היתרון בכך הוא גם בריכוז והאפקטיביות וגם בידיעה של מקור המוצר ואיכותו.
  • מתי? שאלת הזמן נראית לעיתים שולית, אך היא חשובה לגבי תוספים שונים: תוספים הנלקחים על בסיס יומיומי, מומלץ ליטול בזמנים קבועים ככל הניתן. את מרבית התוספים מומלץ לא ליטול על קיבה ריקה אלא בסמוך או אחרי הארוחה, במיוחד עבור אנשים הסובלים מרגישות או עודף חומציות במערכת העיכול. ויטמין C לדוגמא, הוא נוגד- חמצון (אנטי- אוקסידנט) אשר עוזר לחיזוק ההגנה הטבעית, אך גם מסייע לעייפות ונותן אנרגיה. לכן, נטילתו מומלצת בשעות היום ולא לפני השינה.
  • אוכל למחשבה. כדאי לדעת שמזונות מסוימים עלולים להשפיע על ספיגת ואפקטיביות של תרופות ותוספים: סידן לדוגמא, הינו תוסף תזונה המומלץ לכל אישה מעל גיל 50, אך נטילתו אינה מומלצת לאחר ארוחה חלבית. התרופה קומדין, לדילול דם, אינה מומלצת עם מזון עשיר בויטמין K (ברוקולי, כרוב וירוקים נוספים). תרופות ללחץ דם אינן מומלצות עם שתיית מיץ אשכוליות ובדרך-כלל לא מומלצת נטילה לאחר שתיית קפאין. נוטלים תוסף ברזל? פירות וירקות טריים עשירים בויטמין C שתורם להגברת ספיגת הברזל ולכן העדיפו שתיית מיץ פירות טבעי, על פני קפה שעלול להפריע בספיגה.
  • מי עומד מאחורי התוסף? מי החברה שמייצרת ומשווקת את המוצר? מומלץ תמיד לרכוש מחברה מסודרת וותיקה אשר עוברת ביקורות של משרד הבריאות ובעלת כל הרשיונות ותקני האיכות הבינלאומים לייצור תוספי תזונה. בידקו שלחברה יש מוקד שירות לקוחות וצוות הדרכה מקצועי שיוכל לייעץ ולסייע לכם בעת הצורך.

לסיכום, נטילת תוספי תזונה היא הדרך הנוחה והפשוטה להשלמה תזונתית וכתמיכה באורח חיים בריא. למרות שמרבית תוספי התזונה בטוחים לשימוש לכלל האוכלוסייה, חשוב להכיר את התוספים השונים, את הנחיות השימוש ואת היעוד של כל אחד מהם. חשוב להדגיש, תוספי תזונה אינם תרופה ואינם מיועדים לרפא מחלה כלשהי. אוכלוסיות כגון קשישים, נשים בהריון, נשים מניקות, ילדים ואנשים הנוטלים תרופות מרשם- יש להתייעץ עם רופא בטרם השימוש ולהרחיק את תוספי התזונה מהישג ידם של ילדים. וכמובן- תמיד לזכור שאין תחליף לתזונה נכונה, פעילות גופנית ושמירה על אורח חיים בריא.

Whatsapp